Contact Terug
Moederheil

We zoeken afstandsmoeders- en vaders uit Moederheil


Komend jaar maken we een voorstelling over Moederheil. In Breda staat Moederheil bekend als kraamkliniek maar het was ook een doorgangshuis waar tot begin jaren ‘80 ongehuwd zwangere meisjes en vrouwen hun kind afstonden, vaak onder gedwongen omstandigheden. Ter voorbereiding op die voorstelling komt Anouk graag in contact met afstandsmoeders die destijds verbleven in Moederheil en afstandsvaders die hierbij betrokken waren.

Anouk van den Berg: “In de uiteindelijke voorstelling wil ik graag dat direct betrokkenen meespelen, dat zíj nu het verhaal vertellen. Zeker gezien de jarenlange zwijgplicht die afstandsmoeders, vaders, kinderen én ook oud-medewerkers van Moederheil opgelegd kregen. Het meespelen van mensen die nu letterlijk en figuurlijk uit ervaring spreken, vergroot de zeggingskracht.”

 

Momenteel hebben we contact met deelnemers die geboren zijn in Moederheil en oud-medewerkers van Moederheil.We willen ook graag in gesprek komen met afstandsmoeders en vaders die in Moederheil verbleven zijn. Na een persoonlijk gesprek en interview bespreken we samen wat u wilt en kunt bijdragen aan de uiteindelijke voorstelling. Wij zullen zorgvuldig en volgens de wet op de privacy omgaan met uw gegevens.

Voor meer informatie en aanmeldingen: mail vrijblijvend naar anouk@degisting.nl

 

Artistiek Onderzoek:
Momenteel loopt het artistiek onderzoek met deelnemers geboren in Moederheil en oud-medewerkers van Moederheil. Het onderzoek voor de voorstelling Moederheil geeft ruimte aan de deelnemers om elkaar te leren kennen en om samen met regisseur Anouk van den Berg op zoek te gaan naar de artistieke mogelijkheden. Het onderzoek startte met een wederzijds oriënterend gesprek, daarna volgen repetities ‘op de vloer’ en ronden we af met een eindpresentatie in september 2021.

 

Het onderzoek is nadrukkelijk niet bedoeld als therapie: het gaat om het maken van een voorstelling over het doorgangshuis Moederheil (of later Valkenhorst).

 

Heeft u vragen? Laat het ons weten via anouk@degisting.nl

 

De voorstelling Moederheil (werktitel) is een productie van De Gisting en Bureau Pees. Het artistiek onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.